Botilinum Toksin (Botoks) İşlemleri

Botilinum Toksin (Botoks) İşlemleri

Botoks, dünyada her geçen gün popülerliği artan, kırışıklık tedavisi amacıyla dünyada en yaygın olarak kullanılan medikal kozmetik uygulamadır. Kozmetik amaçlı kullanımla ilgili 1989 ve 1992 yılında çalışmalar başlamış, özellikle Allergan firmasının ürettiği BOTOX marka ilacın 2002 yılında; göz çevresi (kaz ayakları), alın ve kaş arası bölgelerdeki kırışıklıkların giderilmesinde FDA onayı alması sonrası büyük bir hızla yaygınlaşmıştır. Daha sonra 2009 yılında Fransız Ipsen firması tarafından üretilen DYSPORT marka ilaç da aynı onayı almıştır. 2015 yılı itibariyle FDA onaylı başka bir madde bulunmamaktadır.

Nasıl Yapılır, Nasıl Etki Eder, Ne İşe Yarar Botoks?

Botoks, bir enjeksiyon işlemidir. İşlemden 20 dakika önce uygulama yapılacak bölge lokal anestezi kremiyle uyuşturulur. Uygulamanın yapılacağı bölgeler temizlendikten sonra, formül ince uçlu iğnelerle kas içine küçük dozlarda enjekte edilir. Tüm işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.

Botoks sinir ve kas arasındaki iletiyi bozar, yani sinirin verdiği emrin kasa iletilmesini engeller. Böylece kas geçici olarak kasılmayı bırakır ve kasılma yüzünden meydana gelen mimik çizgileri hafifler.

İşlemden 4-7 gün içinde etkisini göstermeye başlar ve 10-15 içinde nihai halini alarak çizgilerin hafiflemesini sağlarken yeni kırışıklıkların oluşmasını engeller.

Kas hareketlerini geçici bir süre engelleyen botoks (A tipi botulinum enjeksiyonu) özellikle alın kırışıkları, göz çevresindeki çizgiler, kaşların ortasındaki çizgiler ve boyundaki dikey kasların görünümünü hafifletmekte etkilidir.

Botoksun Yan Etkisi Var Mıdır?

Botoks enjeksiyonları çok uzun yıllardan beri hem tedavi hem de kozmetik amaçlı uygulanmaktadır. Botoksun herhangi bir yan etkisi yoktur. Tedavi amacıyla uygulandığında hastaya daha yüksek dozlar verilmesi gerekmekte ve böylesi durumlarda bile bir yan etkiye rastlanmamıştır.

Etkisi Ne Kadar Sürer ve Kimlere Uygulanır?

Kişiden kişiye ve uygulama yapılan bölgeye enjekte edilen dozun miktarına göre farklılıklar gösterse de, botoks enjeksiyonlarının etkisi ortalama 4-6 ay kadar devam eder. Botoksun etkisi geçince, işlem gören bölge eski halini alır. Aynı bölgeye düzenli olarak beş, altı seans botox yapıldığında enjeksiyonun etkilerinin daha uzun süre devam ettiği gözlenmiştir. Tedavinin olumlu etkilerini hekiminizin önerdiği ürünlerle desteklemeye özen gösterin.

Herhangi bir yaş sınırı olmadan mimiklere bağlı çizgi ve kırışıklıklardan şikâyetçi olan herkes botoks enjeksiyonlarından faydalanabilir. Botoks enjeksiyonuna çizgiler ya da kırışıklıklar iyice yerleştikten ve derinleştikten sonra başlandığında, tedavinin dolgu enjeksiyonları ile desteklenmesi gerekir. Çizgiler derinleşmeden önce yapıldığında sonuç daha başarılı olur.

Botoks Hangi Tedaviler İçin Kullanılabilir?

İşlem ile en yaygın olarak üst yüz botoks olarak ; yüzün üst bölgesinde görülen ve yüz mimiklerinden kaynaklı kas hareketlerinden oluşan kırışıklıkların tedavisi yapılmaktadır.
Ayrıca;
-Boyun çizgileri( Platysma Botoks),
-Masseter Botoks,
-Burun kenarlarındaki kırışıklıklar,
-Burun ucu kaldırma,
-Üst dudaktaki ince ve yüzeysel kırışıklıklar (Smoker lines),
-Çene bölgesi kırışıklıkları,
-Ayrıca aşırı terlemeye karşı, el içleri, ayaklar ve koltuk altlarına da uygulanabilmektedir.